0 539 641 4058
info@lazerin.com.tr

Bilgi Merkezi

Aklınızdaki soruları cevaplayalım

Nasıl çalışıyor?

Lazerin.com.tr

Temel olarak bir lazer kaynağından çıkan ışınların aynalardan yansıtılarak hareketli kafaya ulaşması ve daha sonra bu lazer ışınlarının kafada bulunan mercek yardımıyla tek noktada toplanması sonucu oluşan noktasal yüksek enerjinin malzemeyi çok ince bir genişlikte eritmesi/yakması ile işlem gerçekleşir. İşlemi büyüteç kullanarak güneş ışığını odaklamak gibi düşünebilirsiniz. Bu odaklanan enerjinin malzemeye uygulanma süresi ayarlanarak kesme ya da kazıma yapılabilir.

Üretim için örnek resim gönderiyorsanız nelere dikkat etmelisiniz?

Öncelikle resim yüksek çözünürlüklü olmalı. Bulanık veya yakınlaştırınca bullanıklaşan resimler süreci zorlaştırıyor. Ayrıca fotoğraf mümkün oluğunca dik açılı çekilmiş olmalı. Eğik/yandan çekilmiş fotoğraflardan ölçü almak mümkün olmuyor. Fotoğraf çekilirken uzaktaki cismin küçük gözükmesi gibi, ölçüler kayıyor. Örneğin yandan fotoğrafı çekilmiş çember, ekranda elips gözüküyor.

Günümüzde internetin yaygın olarak kullanılması ile birlikte ürünlerin/tasarımların görüntülerinin yayılması çok hızlı olmakta. Dolayısıyla resmi bulunmak suretiyle işlemi talep edilen ürün, başka bir kişinin veya kurumun tescilli ürünü olabilmektedir. Takdir edersiniz ki gelen her talebin fikri haklarını tek tek kontrol etmemiz mümkün değil. Bu yüzden, talep sahibi, oluşabilecek fikri mülkiyet sorunlarında sorumlu olduğunu kabul etmektedir.

Fotoğraf kullanılarak kesim yapılabiliyor mu?

Makinenin hareketli kafası elektronik olarak kontrol edilmektedir. Hareketli kafanın ilerleyeceği yol istenilen şekilde ayarlanarak istenilen şekil elde edilebilir. İstenilen yolların elde edilmesi için farklı uygulamalar kullanıyoruz ancak bunların ortak noktası vektörel esaslı çalışmaları.

Klasik fotoğraf/resim formatları piksel esaslı çalışmaktadır. Örneğin baktığınız bir çiçek fotoğrafı yeterince zoom yapınca farkedeğiniz binlerce noktadan(piksel) oluşmaktadır. Dolayısıyla takip edilecek bir yol olmadığından standart resim formatlarından doğrudan kesim mümkün değildir. Yapılacak olan bu resmin önce vektörel bir hale getirilmesi ve daha sonra oluşturulan vektör ile kesimin yapılmasıdır. Vektörel formatlarda ise sadece yollar mevcut olup sınırsız büyütme/küçültme yapılabilmektedir.

Kesim için kullanılamamasına rağmen herhangi bir fotoğraf kazıma işlemi için kullanılabilir. Bu durumda makine resimdeki tüm pikselleri tektek malzemeye yansıtır. Ancak daha net kazımalar için vektörel dosya tercih edilmelidir.

Vektörel çizim yollarken nelere dikkat etmelisiniz?

Uygulama için göndereceğiniz vektörel dosyalarda farklı işlemler uygulanacak bölümleri farklı renklerde renklendirmeniz işlemin doğruluğu açısından yerinde bir karar olacaktır.

Daha önce de belirtildiği gibi vektörel çizimler için çok farklı yazılımlar ve formatlar kullanılmaktadır. Bu programlar arasında geçiş sırasında şekil aynı kalmasına rağmen ölçüler toplu olarak bir oranda büyüyüp küçülebilmektedir. Buna bağlı olarak bize ulaşan çiziminiz yanlış ölçülerde gözüküyor olabilir.

Ölçülendirme hatalarını kontrol edebilmek/düzeltebilmek için çizim içinde değerini bildiğimiz bir ölçüye ihtiyacımız var. Bu sebeple, göndereceğiniz vektörel dosyalarda boyutu belli olan bir referans yerleştirmeniz uygulamanın doğruluğu açısından yararlı olacaktır. (Örneğin çizimin kenarına 100mm genişliğinde bir dikdörtgen ekleyip altına yazıyla 100mm yazabilirsiniz yada sadece çizimdeki mevcut bir bölümün ölçüsünü belirtmeniz de yeterli olacaktır.)

Tasarım sırasında dikkat etmeniz gerekenler!

Lazerin.com.tr

Kesim esnasında en sık karşılaştığımız sorunlardan biri, şeklin dışını kestikten sonra, içinin tutunacak yüzeyi kalmaması. Örneğin görseldeki D harfini ele alalım. Nihai ürün D harfinin kendisi ise sorun yok. Ancak D harfi şeklinde boşluk istiyorsak problem oluşuyor. Kırmızı yolu kestiğimizde D'nin dışı şeklinde bir boşuğumuz oluyor ve içerideki parça tutunamıyor. Aynı örnekleri A,B,O,P,R harfleri için de verebiliriz. Böyle durumlarda iç kısımları tutmak için son şekildeki gibi uygun destekler eklenmesi gerekiyor.

Çizimlerinizde bu deestekleri sizin oluşturmanız, tatmin olacağınız ürünler almanız için daha iyi olacaktır. Gerek desteklerin ve gerekse başka ince kısımların malzeme dayanımını düşünerek yeterince kalın tasarlanması gerekiyor.

Üretimi gerçekleşen ürünlere yapmanız gerekenler!

Lazer temelde ısı ile işlem yaptığı için yanık izleri ve duman lekeleri oluşabilmektedir. Lekeler parçanın hem alt yüzünde hem üst yüzünde hem de yan yüzeylerde görülmekte. Bu tarz lekelere genelde ahşap esaslı malzemelerde rastlıyoruz. Mdf çeşitlerinde lekelerin çoğunluğu nemli bez ile silince çıksa da konrplak çeşitlerinde, yüzeyin emiciliği dolayısıyla yüzeye sıvanabilir. Bu yüzden eğer lekelerden kurtulmak isterseniz ince zımpara ile yüzeyi hafif zımparalamak faydalı olacaktır.

Biz bu durumun rahatsız ediciliğini bildiğimiz için mümkün olduğunca temiz kesim yapmaya özen gösteriyoruz.

Beğenmediğiniz ürünü iade etmek isterseniz!

Ürünler sipariş üzerine, isteğe ve kişiye özel üretildiği için maalesef kusurlu üretim harici iade kabul edemiyoruz.